0 0
Ваша кошык пустая
RU

Захоўваць нельга выпіць: дзе ставіць коску півавару?

Большасць стыляў піва лепш не трымаць "на запас", а выпіваць у добрай кампаніі, калі не адразу, то праз нядоўгі тэрмін пасля таго як яно выстаяла свой час. Гэта, зразумела, не адносіцца да піва, якое атрымалася занадта кіслым (наўмысна, натуральна :-)) або моцным - такому вытрымка пойдзе толькі на карысць.

Што тычыцца гатункаў з ўмеранай моцнасцю і ня робячых стаўку на кіслявы густ, то закладваць іх на захоўванне не варта. Нават не таму, што з вялікай доляй верагоднасці яны могуць проста сапсавацца, а з-за пагрозы забіць характар піва.

Магчыма, вам вядомыя такія загадкавыя для большасцi не півавараў словы, як мірцэн, гумулен, лыналоол гераныол... Калі не - не страшна, вы ўсё роўна сутыкаліся з гэтымі кампанентамі хмеля пры дэгустацыях піва, хай сабе не ведаючы, што менавіта ў складзе гэтага найважнейшага ў піваварстве інгрэдыента надае напою травяністыя, рэзкія, цытрусавыя і кветкавыя ноты. З часам гэтыя ноты згасаюць, і піва становіцца салодкім, да таго ж - проста нецікавым.

Горш таго, калі кампаненты хмеля разбураюцца, што з часам адбываецца непазбежна, то піва набывае застаялы прысмак.

Недаўгавечныя і эфіры, якія адказваюць за фруктовыя ноты: будзь-то бананавыя, грушавыя, яблычныя альбо трапічныя водары.

Асаблівыя рызыкі - у пшанічнага піва. Пры вытрымцы яно губляе адразу ў многіх сваіх унікальных характарыстыках. Выпадаюць у асадак бялкі, і напой ўжо не будзе такім паўнацелым, як адразу пасля карбанізацыі. А гэта ж галоўнае, за што пшанічнае піва і цэняць. Разбураюцца ліпіды, што вядзе да затхласці.

Адзінае выключэнне - гезы і ламбікі. Хоць яны і звараныя з даданнем пшаніцы, але не робяць стаўку на паўнацеласць і застрахаваны адмысловымі дрожджамі ад з'яўлення прытхлага прысмаку і паху.

Так што, не псуйце добрае піва непатрэбным вытрымліваннем! Не захоўвайце для сяброў старыя бутэлькі, варыце сваё новае хатняе піва, эксперыментуйце, набівайце, так бы мовіць, руку - падвышайце сваё майстэрства! І не хвалюйцеся, бо ўсё новае — гэта, як вядома, добра забытае старое! :-)

Тэкст пісаў Юргіс Думбляўскас


Травень 2, 2017 12:50