0 0
Ваша кошык пустая
RU

Westvleteren - чаму бельгійскія манахі вараць мала

Пацверджаны факт - ужо стагоддзе таму колькасць бровараў у Бельгіі не саступала колькасці цэркваў. Храмаў у невялікай краіне з таго часу будавалася не так шмат, а вось піўных прадпрыемстваў рознага калібра, з улікам узнікшага ў XX стагоддзі сапраўднага «культу» бельгійскага піва, як лёгка выказаць здагадку, станавілася ўсё больш. Зрэшты, нам цікавы менавіта крафтавы манастырскі (які вырас яшчэ з сярэднявечнай традыцыі) пенны напой. Як яшчэ называюць такое піва - трапісцкае або абацкае. Гісторыя некаторых такіх гатункаў налічвае больш за 500 гадоў. І сярод больш за 900 варыянтаў бельгійскага піва ёсць такія, што вылучаюцца на агульным фоне. Напрыклад, марка Westvleteren, якую вельмі цяжка знайсці нават у бельгійскіх спецыялізаваных крамах - і дэгуставаць прыходзіцца выключна ў аднайменным абацтве або рэстаране побач з ім. Сапраўды піўны рарытэт!

Усяго афіцыйна прызнаных марак абацкага піва - менш за дзесятак, і Westvleteren - самае рэдкае з іх, а значыць, самае цікавае - бо ўсе знаўцы «крафту» ведаюць, наколькі каштоўна паспрабаваць унікальны, даступны толькі абраным напой, чым хай і не заўсёды, калі пакласці руку на сэрца, дрэнны мас-маркет.

Westvleteren - не самы старажытны бровар Бельгіі, варыць пеннае тутэйшыя манахі пачалі толькі ў 1839-м годзе. Аднак, у адрозненне ад іншых падобных марак толькі гэтая засталася адзінай у краіне, якая не прыцягвае працаўнікоў з ліку цывільных. Піва Westvleteren гатуюць выключна манахі. Пяцёра вараць, пяцёра разліваюць гатовы прадукт у той абмежаваны лік бутэлек, якія будуць даступныя знаўцам.

За асаблівым прыбыткам абацтва ня гоніцца. Як дакладна вызначыў сам ігумен: «Мы не півавары. Мы - манахі. І мы варым піва, каб мець магчымасць быць манахамі». Усе грошы ад продажу піва ідуць на ўтрыманне абацтва і на дабрачыннасць.

Дарэчы, нават калі вы прыйдзеце ў краму пры абацтве або ў бліжэйшы да яго рэстаран, адзіны, які мае права на продаж Westvleteren, - гэта яшчэ не гарантуе, што вы паспрабуеце дадзенае піва. Не, вас не пратэстуюць на права дэгустацыі - з 1931-га яго пачалі наліваць ўсім, а не толькі сябрам кляштара, але варыцца яго сапраўды няшмат, а ўлічваючы «шырокую вядомасць у вузкіх колах», жадаючых сербануць Westvleteren з старадаўняга куфля (ці крыху менш старадаўняй бутэлькі) больш, чым плёну стараннасці мясцовых манахаў.

Варыцца ў Westvleteren і светлае (больш лёгкае) і цёмнае (моцнае) піва. Ня сакрэтнай з'яўляецца толькі невялікая частка рэцэптаў і тэхналогій.

Светлае (прыходзіцца 15% вытворчасці) мае тонкі, крыху зямлісты водар з лёгкімі ноткамі цытруса і - у невялікай ступені - хлеба.

Цёмныя гатункі ўтрымліваюць у рэцэптуры карамелізаваны цукар, што дае ім уласцівую ўсім абацкім бельгійскім варыянтам піва слодыч. У залежнасці ад гатунку, вы адчуеце альбо ноткі шакаладу і лакрыцы, альбо разынак, садавіны і карамелі.

Шчыра спадзяемся, што вы ўжо паспрабавалі ці ж яшчэ паспрабуеце піва Westvleteren і, можа быць, разгадаеце рэцэпт скрытных бельгійскіх манахаў.

А што тычыцца нас, няхай мы і не бельгійскія манахі, рабіць піва можа кожны. Бяры ды Вары - наш дэвіз! Тым больш, што купіць солад і хмель у нашай інтэрнэт-краме вельмі проста! ;-)


Студзень 13, 2017 14:04