0 0
Ваша кошык пустая
RU

Хатняе піваварства: выбіраем тэрмометр

Падбіраючы абсталяванне для хатняга піваварства можна эканоміць, але не варта скупіцца. Навошта вам гаджэт або посуд-тандэт, якія прыйдзецца замяняць кожныя пару месяцаў, або з якімі банальна не зварыш добрага піва?

Сярод гаджэтаў, выбар якіх выклікае пытанні ў пачаткоўцаў, ёсць і тэрмометр. Відаў іх - мноства, так на якім жа спыніцца?

Самы просты і самы распаўсюджаны - гэта спіртавы тэрмометр - той самы, з чырвонай вадкасцю, якая рухаецца ўздоўж шкалы. Галоўны яго плюс - таннасць. Галоўны мінус - некаторыя з спіртоў, якія могуць выкарыстоўвацца ў такіх гаджэтах, выпарваюцца, кандэнсуючыся на ўнутраных сценках. Калі гэта паўторыцца некалькі разоў - ўтвараюцца бурбалкі, якія перашкаджаюць правільна вызначыць тэмпературу. Да таго ж, такія тэрмометры вельмі далікатныя.

Тэрмістарные тэрмометры счытваюць змены супраціўлення паўправадніка пры змене тэмпературы. Аднак правільна працуюць у адносна вузкіх дыяпазонах тэмператур, за межамі якіх недакладныя.

Тэрмометры на базе тэрмапары выкарыстоўваюць зонд з двух правадоў з пастаяннымі паказчыкамі супраціўлення. Пры награванні зонда ствараецца невялікі электрычны ток, і тэмпература вызначаецца зыходзячы з розніцы ў напрузе ў гэтых двух правадах. Такія прылады больш-менш дакладныя па ўсім дыяпазоне тэмператур. Але добрыя іх варыянты адносна дарагія.

Таксама можна прыгледзецца да мясных, кухонных тэрмометраў. Яны працуюць на біпалярнай шпульцы, у якой злучаецца два металы, якія пашыраюцца пры розных тэмпературах. Паказальнік тэмпературы ў выніку паварочваецца па шкале - вельмі простая фізіка. :-) Мясныя тэрмометры недарагія і, што важней, іх дыяпазоны цалкам падыходзяць для хатняга піваварства. Так, да прыкладу, патрэбная тэмпература затору адпавядае на іх шкале дыяпазону паміж «стэйкам сярэдняй прасмажкі» і гатоваму да ўжывання свіному фаршу. А вада для прамывання павінна быць некалькі гарачэй тэмпературы прасмажанага фаршу з індычкі. Такія вось простыя «фокусы».

А вось яшчэ адзін варыянт кухонных тэрмометраў, тых, якія прызначаны для кандытарскіх аперацый, падыходзяць мала - дыяпазон не той.

Такім чынам, пачынаючы кар'еру хатняга півавара, цалкам можна выбраць і недарагі тэрмометр (той жа кухонны). Аднак потым варта звярнуць увагу ўжо на больш дарагія, максімальна дакладныя ў дыяпазоне тэмператур, значных для піваварства, электронныя тэрмометры на аснове тэрмапары. Таксама яны валодаюць і добрым часам водгуку - літаральна пара секунд да выдачы выніку. І раім выбіраць мадэлі, якія дазваляюць лёгка перамыкацца паміж тэмпературай па Цэльсіі і Фарэнгейце: часта добрыя англамоўныя рэцэпты ў сетцы падаюцца па другім варыянце. Навошта вам марнаваць час на пералік у больш звыклыя адзінкі?

Набыць тэрмометры ды спіртометры можна ў нашай інтэрнэт-краме.


Красавік 4, 2017 17:11