0 0
Ваша кошык пустая
RU

Вары піва як аматар, ацэньвай як прафесіянал

Абрэвіятура BJCP вядомая любому хатняму півавару, які хоць раз удзельнічаў у піўным конкурсе. Піўныя суддзі, так ці інакш, ацэньваючы крафт, спадзяюцца на прафесійныя кіраўніцтвы па ацэнцы якасці пеннага напою. Кіраўніцтва па стылях піва BJCP - адно з найбольш аўтарытэтных.

Ведаць і выкарыстоўваць яго ключавыя пункты варта нават калі вы зварылі партыю для дэгустацыі ў вузкім коле сяброў. Гэта дапаможа не сапсаваць сустрэчу і ня рассмяшыць прыяцеляў сваімі прэтэнзіямі на статус півавара.

Сам дакумент, як і любое кіраўніцтва, чытаць досыць сумна. Многае з яго вам проста не спатрэбіцца. Таму мы вылучылі галоўныя тэзісы. Для прымянення іх на практыцы спатрэбіцца ўсяго некалькі хвілін. Але за гэты кароткі час вы зможаце вызначыць, якія праблемы ёсць у зваранага піва, знайсці спосабы іх выправіць, і зразумець, як палепшыць наступную варку.

Агледзьце рыльца бутэлькі - калі на ім ёсць кольцы, то піва, хутчэй за ўсё, заражана бактэрыямі.

Вывучыце асадак - ён таксама можа падказаць, ня сапсаваны ці напой.

Адкрыйце бутэльку, наліце ў келіх прыкладна 150 мл. Наліваючы, "на ляту" ацэньвайце водар. Не спадзявайцеся на памяць, запісвайце свае ўражанні. Заадно потрэніруйцеся ў навыках дэгустатара, спрабуючы вылучыць ноты.

Вывучыце знешні выгляд піва: шапку пены, празрыстасць, колер самога напою, карбанізацыі.

Час зрабіць першы глыток.
Некалькі секунд патрымаеце піва ў роце. Звярніце ўвагу і на першыя адчуванні і на паслясмачча. Гэта дапаможа ацаніць, ці адпавядае напой задуманаму стылю. У папярэдніх артыкулах мы распавядалі, якія «другарадныя» густы і водары будуць недахопам, а не «фішкай» піва. Перачытайце перад дэгустацыяй. Як і яшчэ адзін наш артыкул - пра тое, як выправіць памылкі пасля варкі.

Падчас наступных глыткоў засяродзьцеся на такіх аспектах, як цела, карбанізацыя, даўкасць. Ацаніце агульнае ўражанне.

Усё, зараз можна брацца за тое, каб падвесці вынікі. І павіншаваць сябе з чарговай удачай. Або выправіць варку піва - і віншаваць ўжо пасля гэтага этапу.


Ліпень 4, 2017 19:24