0 0
Ваша кошык пустая
RU

Дрожджы: Колькі неабходна для хатняга піва?

Для таго, каб зварыць якаснае піва, вельмі важна выконваць пэўныя правілы. У прыватнасці, гэта датычыцца і колькасці дрожджаў, якая ўносіцца ў піўное сусло. Вядома, вельмі цяжка раскласці ўсё «па палічках» з навуковымі абгрунтаваннямі, асабліва, калі сам не з'яўляешся прафесійным хімікам. :-)

Тым не менш, давайце паспрабуем разабрацца з гэтым пытаннем на падставе дадзеных, сабраных Джонам Палмэрам, якія апавядаюць нам пра нормы ўнясення дрожджаў ў піўное сусло.

Калі верыць гэтаму даследніку, стандартная норма засеву дрожджаў роўная 0,75 мільёна клетак на 1 міллілітр сусла на градус Плато. 
Зыходзячы з гэтага, на 1 літр піўнога сусла патрабуецца 10 мільярдаў клетак пры сярэдняй шчыльнасці 10-12 градусаў Плато. Відавочна, што ёсць залежнасць колькасці дрожджаў ад шчыльнасці сусла.

Зараз, можна зрабіць падлік. Спецыяліст заяўляе, што 1 грам сухіх дрожджаў змяшчае каля 20 мільярдаў клетак. Стандартная ўпакоўка вытворцы піўных дрожджаў - гэта 10-15 грам або 200-300 мільярдаў дражджавых клетак. Бяручы пад увагу гэтыя дадзеныя, становіцца відавочным, што аднаго такога пакуначка хопіць на 40 літраў сусла, - вядома ж, калі вашы дрожджы добрай якасці і ў выдатным працоўным стане.

Джон Палмэр адзначае, што калі захоўваць сухія дрожджы ў лядоўні, то страты складаюць каля 4% жывых дражджавых клетак.
Дадатковы негатыўны ўплыў на працаздольнасць дрожджаў аказвае і няправільная тэмпература вады, паказчык яе pH.

Падводзячы вынік, варта прыняць да ўвагі пэўныя правілы, і ваша хатняе піва будзе смачным і якасным:
выкарыстоўвайце свежыя дрожджы,
рыхтуйце стартар для прыросту дражджавых клетак,
выкарыстоўваеце завісі (суспензіі) з папярэдняга варэння (уважліва падыходзьце да іх захаваньня).

Спадзяемся, што інфармацыя будзе вам карысная.


Лістапад 3, 2016 16:24