0 0
Ваша кошык пустая
RU

Кукурузны эксперымент

Зразумела, у свеце налічваюцца, напэўна, мільёны рэцэптаў піва, і кожны з нас аддае сваю перавагу таму ці іншаму з іх. Хтосьці любіць еўралагер (EuroLager), хтосьці - амерыканскі Індыйскі бледны эль (American IPA).

Калі казаць пра хатняе піваварства, то прастор для фантазіі тут значна шырэйшы, чым у вялікіх піваварных заводаў, бо выдаткі на эксперымент больш чым сціплыя, і ў выпадку няўдачы можна знервавацца толькі са страты часу, а ў выпадку поспеху - вось вам чарговы рукатворны шэдэўр! Галоўнае тут - не баяцца спрабаваць нешта новае.

Паколькі нам па родзе дзейнасці (хоць, піва мы любім ў прынцыпе і купляем яго хіба што для пошуку натхнення) прыходзіцца займацца піваварствам, і каб радаваць сябе смачнымі напоямі, пры гэтым не абмяжоўваючы сябе ў гатунках, эксперыментуем са стылямі. І, так, мы любім рознае піва! ;-)

Прызнацца, няма нейкага фаварыта, паколькі рознае піва заходзіць пад розны настрой. Напрыклад, гэтым гарачым летам шмат варылі лёгкага светлага піва для здавальнення смагі. :-) І паколькі падобнае піва многія людзі з задавальненнем п'юць ўвосень і ўзімку, мы вырашылі падзяліцца адным з такіх рэцэптаў з вамі.

Калі на вуліцы спякотнае надвор'е, хочацца выпіць лёгкага піткага піва, пажадана, якаснага лагера. Аднак жа, не заўсёды ёсць магчымасць прыгатаваць такі напой у хатніх умовах, калі ў хаце тэмпература набліжаецца да трыццаці градусаў. Але, паверце, выйсце ёсць!

Kentucky Style Ale (Кентуки стайл эль).

Гэта наш эксперыментальны летні эль з невысокім утрыманнем алкаголю. Яго адметнай рысай з'яўляецца даданне ў затор кукурузных шматкоў і крупы для надання піву арыгінальнага густу.

На выхадзе атрымалася смачнае піва, вельмі падобнае на лагер, якое спадабалася не толькі нам, але і нашым сябрам (прасілі варыць кожны месяц). :-)

Такім чынам, давайце пяройдзем да рэцэпту.

Солад.
Тут мы выкарыстоўвалі як імпартныя Pilsner і Pale Ale, так і айчынны светлы солад ад Белсоладу. Аптымальным падаўся пэйл эль.
На прыкладна 20 літраў гатовага піва мы выкарыстоўваем:
4 кілаграма базавага соладу, 1 кілаграм кукурузных шматкоў або кукурузнай крупы (можна і тое і другое ў любой прапорцыі. Спрабавалі, ўхваляем).

Хмель.
Сапраўды прызнаемся, што ўпор на хмель не рабілі. Паспрабавалі беларускі Нордэн Брэвер і чэшскі Saaz (Жацецкі), істотнай розніцы не заўважылі. Агулам: 35 грамаў.

Для таго, каб адпавядаць заяўленаму амерыканізму :-), бярэм дрожджы Fermentis Safale US-05.

Пераходзім да працэсу.
Раз ужо ўзялі «несаладжонку», то пройдземся па ранніх паўзах:
45 градусаў - 20 хвілін,
55 градусаў - 20 хвілін.
Далей працуем традыцыйна:
68 градусаў - 60 хвілін,
72 градуса - 20 хвілін,
78 градусаў - 5 хвілін, і можна фільтраваць і прамываць.

Паколькі мы на старце залівалі 20 літраў, то для прамывання ўзялі (з улікам нашай эфектыўнасці) 10 літраў вады.

Кіпяцім стандартныя 60 хвілін, хмель дадаем двума роўнымі порцыямі праз 15 хвілін пасля пачатку кіпення і за 15 хвілін да яго заканчэння.

Закісанне не хуткае. Зброджваем сусла мы мэтанакіравана доўга (прыкладна 3 тыдні) пры тэмпературы 20-22 градусаў.

Карбанізуем фруктозай з разліку 1 гарбатная лыжка на 1 літр піва. Можаце засыпаць у бутэлькі, а можаце папярэдне зрабіць сіроп і дадаць яго ў піва пры зняцці з дрожджаў.

Вось і ўсё! Бяры і вары!

Вельмі будзем рады, калі зварыце сабе наш Kentucky Style Ale і ўзгадаеце нас добрым словам!

Усім дабра.


Кастрычнік 6, 2021 17:09