0 0
Ваша кошык пустая
RU

Каляднае піва: што мы ведаем пра яго?

Набліжэнне Новага году, халодныя кароткія перадкалядныя дні... Увечары перад камінам, добра, перад тэлевізарам :-) людзі прывыклі піць гарачае віно, або глінтвейн, калі вам так больш звыкла. Аднак ёсць альтэрнатыва, якая пакуль яшчэ не настолькі папулярная ў Беларусі, як, напрыклад, у краінах заходняй Еўропы, - Каляднае піва.

Многія нашы землякі, магчыма, нават не чулі пра яго, а вось у шматлікіх еўрапейскіх краінах распіццё каляднага піва - гэта сапраўдная традыцыя і важная частка свята, якая сыходзіць сваімі каранямі ў гісторыю.

Навукоўцы-гісторыкі заяўляюць, што першыя згадкі пра каляднае піва адносяцца да часоў вікінгаў (спрэчнае, вядома, меркаванне, паколькі ў нашым успрыманні вікінгі - брутальныя мараплаўцы-паганцы), якія варылі пенны напой для святкавання зімовага сонцастаяння. Гэтыя сур'ёзныя патлатые мужыкі (ды і чаго ўжо там, і іх дамы) варылі цёмнае піва добрай моцнасці з насычаным водарам, якое пілі як халодным, так і гарачым. Цёплае піва, дарэчы, дапамагала гэтым ваяўнічым плямёнам абараніцца ад прастуды падчас суровых зім тых часоў.

А таму, як «глабалізацыя» і ў тыя часы была «глабалізацыяй», зімовае піва ціхай сапай распаўсюдзілася і сярод суседніх народаў. А ў нашы дні каляднае піва карыстаецца вялікай папулярнасцю ў многіх краінах Еўропы, ды і ў Паўночнай Амерыцы п'юць яго з не меншым задавальненнем.

Вы можаце задаць справядлівае пытанне: так, што ж такое гэта каляднае піва?

Дык вось. Адказна заяўляем: каляднае піва не з'яўляецца нейкім адным пэўным гатункам, яно бывае розным!

Кожны півавар падлучае фантазію, каб прыцягнуць пакупніка да свайго прадукту нейкай «іскрынкай». А таму, піва не толькі наследуе вызначаныя традыцыі піваварства той ці іншай краіны, але мае нешта ўнікальнае ў кожнага бровара.

Часта, каб святочнае піва атрымала асаблівыя густ і водар, півавары дадаюць у яго імбір, мёд, мушкатовы арэх, карычневы цукар, цвічку, памяранцавую цэдру і многія іншыя «дзіўныя» інгрэдыенты. І што не зусім суадносіцца з півам, як з прахалодным напоем, некаторыя еўрапейцы лічаць за лепшае піць яго гарачым. Напэўна, слава вікінгаў усё ж не дае спакою. :-)

Колер каляднага піва можа дужа вар'іравацца - ад класічнага бурштынавага да вельмі цёмнага карычневага, амаль чорнага. Водар - ярка-выражаны фруктовы, пена - сметанковая ды багатая. І як у «надакучыўшых» нам ужо вікінгаў, моцнасць гэтага піва на некалькі градусаў вышэй, чым у "традыцыйных" гатункаў. А немцы й зусім на калядных кірмашах спакойна дадаюць у піва шнапс, так бы мовіць, "дзеля сугрэву і душэўнай раўнавагі». ;-)

Чым закусваюць каляднае піва? Шчыра кажучы, можна і не закусваць. :-) А калі сур'ёзна, то святочнае піва выдатна спалучаецца як з вытанчанай ежай, так і традыцыйнымі каляднымі стравамі еўрапейскай кухні.

Фіны ядуць печыва, пірагі ды рысавую кашу, а затым запіваюць усё гэта півам.

Чэхі гатуюць пад каляднае піва знакамітага запечанага ў печы карпа з памідорамі і бульбай.

І няхай у нас святочнае каляднае піва пакуль не гэтак папулярна, як у нашых заходніх суседзяў, нішто не вечна пад месяцам... і, можа быць, гэтая Каляды вы праведзяце з куфлем гарачага піва, а не за чаркамі «класічнай» - і здаравей будзеце, і адкрыеце для сябе нешта новае. А калі вы зварылі сваё хатняе каляднае піва, то яшчэ і пацешыце сваіх блізкіх арыгінальным падарункам. Калі не, то ўжо можна пачынаць варыць сакавіцкае піва. :-)

Шаноўныя сябры, віншуем вас з надыходзячымі святамі і жадаем шмат радасці!

І будзьце адказныя.


Снежань 20, 2016 13:43