0 0
Ваша кошык пустая
RU

IPA, хто ты такі? :-)

У апошні час ва ўсім свеце, і Беларусь тут не стала выключэннем, усё больш папулярным становіцца IPA. Вось і вырашылі мы пазнаёміцца з гэтым гатункам бліжэй, ды разам з тым напісаць пра яго пару радкоў для вас. Раптам будзе цікава. :-)

Такім чынам, што ж такое IPA, і з чым яго ядуць?

Сучасны IPA - гэта выдатны напой з разнастайнымі водарамі (цытрус, ігліца, цэдра, трапічныя фрукты, ананас) і з настолькі моцнай горыччу, што нават найбольш сухія пілсы паўночнай Нямеччыны не могуць скласці яму годнай канкурэнцыі. ;-) Рэцэптура India Pale Ale заснавана на класічных інгрэдыентах: вада, солад, дрожджы ды хмель. Але! Асноўны ўпор тут робіцца менавіта на хмель.

India Pale Ale (Індыа Пэйл Эль). Нягледзячы на прысутнасць у назве ўказання на Індыю, гэта брытанскі (!!!) гатунак светлага элю, які ў адрозненні ад звычайнага элю мае больш моцнае захмяленне.

Праўда, калі паглядзець у гісторыю, то Індыя ўсё ж прысутнічае ў назве не проста так. IPA з'явіўся на брытанскіх броварах у 19-м стагоддзі і адразу ж пачаў пастаўляцца ў краіну Ганга і Крышны, дзе ў той час ад няякаснай вады масава пакутавалі тысячы каланістаў з Туманнага Альбіёна. Вядома ж, піва падданыя брытанскага манарха ў Індыі пілі і да гэтага, аднак гэты хмелевы напой апынуўся настолькі добрым ў пытанні транспарціроўкі, што стаў дзіўна папулярным сярод выхадцаў з Еўропы на іншым канцы свету.

Што ж тычыцца самой назвы, то тэрмін India Pale Ale ўпершыню быў апублікаваны ў 1829-м годзе на старонках адной з аўстралійскіх газет з згадваннем таго, што само піва было створана амаль на дзесяць гадоў раней майстрамі ў піўной сталіцы Англіі Бёртан-апон-Трэнт.

Але, давайце вернемся да самога піва.

Калі мы збіраемся зразумець, што такое IPA, то першым момантам павінна стаць разуменне таго, як у прынцыпе працуе хмель. Півавары ведаюць, што даданы ў пачатку варэння піва хмель вылучае менш водару і больш гаркаты; а хмель, дададзены ў канцы варэння, - менш горычы і больш водару. Дык вось, асноўнай фішкай Індыа Пэйл Эль з'яўляецца тое, што пры яго вырабе півавар дадае хмель на любой стадыі варэння.

І калі хмель ў піваварстве звычайна дзеліцца на тры тыпу: араматычны, горкі і універсальны. У дачыненні да IPA усё гэта больш чым ўмоўна, паколькі для стварэння арыгінальнага водару півавар можа захмяліть сваё піва выключна араматычнымі гатункамі.

Акрамя таго, калі майстар ужо пасля хмелевага варэння вырашае, што яго піву не хапае духмянасці, то можа прымяняцца «сухое захмяленне», калі ў бак для ферментацыі ўсыпаюць дадатковую порцыю хмелю. Аматары самых ўжо духмяных гатункаў вылучаюць Wet Hop Ales і Harvest Ales - гатункі, у захмяленні якіх выкарыстоўваюць свежыя, яшчэ не высушаныя шышкі хмелю.

А чаму сёння IPA папулярны сярод крафтавых і хатніх півавараў?
Хутчэй за ўсё, гэта звязана з тым, што ёсць гістарычныя заканамернасці. Моцнае піва радзей псуецца. Піва з вялікім утрыманнем хмелю мае больш працяглы тэрмін захоўвання. А пра унікальныя смакавыя і араматычныя характарыстыкі IPA мы па вялікім рахунку можам і не казаць, бо гэта банальны факт!

Калі вы яшчэ не варылі свой хатні IPA, то, магчыма, ужо надышоў той момант, калі варта паспрабаваць і адкрыць свет сапраўднага хмелевага піва і парадаваць сябе і сяброў выдатным хатнім півам. :-)


Жнівень 4, 2016 15:18