0 0
Ваша кошык пустая
RU

IPA (India Pale Ale): Які ж ён ёсць сёння

IPA. Гэтым словам ужо даўно не здзівіць заўзятага хатняга півавара ці ж аматара крафтавага піва. Хоць, прызнацца, для спажыўца масавых гатункаў пеннага напою гэтая абрэвіятура ўсё яшчэ можа быць дзіўнай. У дадзеным артыкуле мы не будзем распавядаць пра тое, што ўяўляе сабой Індыйскі бледны эль (ён жа ІПА, IPA, India Pale Ale) - уводны матэрыял ужо рабілі. Тут нам бы хацелася караценька спыніцца на разнавіднасцях стылю, якія карыстаюцца папулярнасцю сярод аматараў піва ў нашы дні.

Прапануем пачаць з гатункаў, арыентаваных у першую чаргу на букет. Гэта, калі так можна сказаць, умераныя IPA. Як прызнаюць многія спецыялісты, у дадзеную катэгорыю, па вялікім рахунку, можа патрапіць любы новы гатунак хмеля - балазе, што цяпер яны з'яўляюцца ў розных краінах акі грыбы пасля дажджу. Для прыкладу можна згадаць новазеландскія і аўстралійскія хмелі, якія заваявалі велізарную папулярнасць у вытворцаў India Pale Ale. Выкарыстоўваючы разнастайныя камбінацыі хмеляў, можна дамагчыся цудоўных водараў піва, што, уласна, паўсюдна і робіцца. Пры гэтым абмяжоўвацца згаданымі вышэй хмелямі не варта - смела дадавайце гатункі з еўрапейскіх плантацыяў.

Эксперыментальныя IPA. Што ўжо граху таіць, без эксперыментаў не было б самога піва, таму відавочна, што любы стыль праходзіць сваю эвалюцыю дзякуючы «метаду навуковага і ненавуковага тыку» - так, чым жа наша ІПА горш? :-) На дадзены момант Індыйскі бледны эль сапраўды знаходзіцца ў стадыі актыўных эксперыментаў, калі практычна кожны півавар імкнецца прыўнесці ў стыль нешта новае, нешта сваё. У яго дадаюць усё, што душа пажадае, аж да свінога бекону... Піва змяняе колер, яго робяць кіслым... Відавочна, што вынікам усяго гэтага стане з'яўленне самастойных падстыляў. Будучыня набліжаецца, ня адставайце і вы - эксперыментуйце.

Што тычыцца відаў IPA, то тут існуе больш выразная класіфікацыя.

Брытанскі IPA.
Адразу абмовімся, што гэта ўжо зусім не той стыль піва, які варыўся для таго, каб брытанскія каланісты радавалі свае рэцэптары ўдалечыні ад родных узгоркаў. Сёння Брытанскі India Pale Ale - гэта тое, што банальна варыцца на брытанскім хмелі і соладзе. Па-праўдзе, гэта добрае піва, але ёсць адно «але» - хмель. Брытанскі хмель, як ні круці, значна саступае сваім субратам з Новага Свету ў водары. Толькі не падумайце, што брытанскія ІПА ня вартыя ўвагі, сапраўдны майстар заўсёды здолее выкарыстаць моцныя бакі падручнай сыравіны, - у нашым выпадку, зрабіць класнае піва з цікавымі нотамі кветак і траў, чым і вядомы хмель з Брытанскіх выспаў.

Амерыканскі IPA.
Варта пагадзіцца са спецыялістамі і прызнаць, што Амерыканскі India Pale Ale сёння - гэта аснова стылю. Шчыльная соладавая аснова, шыкоўнае захмяленне, моцнасць (да 7,5%) - усё гэта пры ім! Галоўны нюанс дадзенага віда - Амерыканскім IPA лічыцца піва, дзе выкарыстоўваецца хаця б адзін гатунак амерыканскага араматычнага хмеля - настолькі яны яркія, унікальныя і дужыя. І, калі ўжо вы вырашаецеся варыць ІПА, пастарайся выканаць баланс іглічна-цытрусавых водараў хмелю і смаку соладаў.

Двайны або Імперскі IPA.
Можна падумаць, што сам па сабе Амерыканскі IPA рассунуў рамкі ўспрымання стылю ў пытанні хмелю, але ж не, заўсёды з'явіцца той Калумб, які будзе адчыняць сваю Індыю праз Амерыку. Такія людзі не саромеюцца гуляць ва ўласныя гульні: павялічваць у некалькі разоў аб'ёмы выкарыстоўвання інгрэдыентаў - як хмелю, так і соладу. Адметнымі рысамі двайнога і імперскага IPA з'яўляюцца: вялікая моцнасць (стартуе, як правіла, з 7%) і неверагодныя паказчыкі IBU. Амерыканцы (менавіта яны ў большай ступені і эксперыментуюць з Double\Imperial IPA) вылучаюць яшчэ два падвіда: Westcoast IPA (сухое піва з непасрэдна хмелевым водарам сартоў сямейства Cascade; Eastcoast IPA (піва з упорам на солад, аднак, са строгім балансам паміж густам і горыччу). Як можна заўважыць з папярэдняга сказу, важная роля тут адводзіцца тэрытарыяльнай прыналежнасці, таму бярыце беларускі хмель, дадавайце амерыканскі. - і будзе вам Belarus Double IPA ;-).

Бельгійскі IPA.
Бельгійцы ў пытанні піваварства ў большай меры «класікі», таму Бельгійскі IPA - стыль дастаткова новы, і з'явіўся ён ужо пасля таго, як тамтэйшыя майстры добра пазнаёміліся з амерыканскімі ИПАмі, ацанілі іх насычанасць і водар. Бельгійскі India Pale Ale можна падзяліць на два падвіды: «магутна» захмелены Бельгійскі эль і Амерыканскі ІПА на бельгійскіх дражджавых штамах (зваротны «удар» амерыканцаў бельгійцам).

Чорны IPA (ён жа Black IPA).
Кажуць, што яшчэ ў часы Брытанскай Імперыі цёмныя гатункі добра захмяляліся, але больш дакладная версія аб тым, што Black IPA - гэта тварэнне тых жа амерыканцаў, якія на крафтавай хвалі 1990-х вырашылі папесціць сябе цёмным-светлым-захмеленым. Звычайна Чорны ІПА - гэта той жа двайны, толькі з даданнем тых ці іншых цёмных гатункаў соладу.

Session IPA.
Session India Pale Ale - гэта адзін з найноўшых трэндаў у крафтавым піваварстве, калі верыць спецыялізаванай заходняй прэсе. Першыя гатункі сесійнага ІПА, як там пішуць, з'явіліся ў 2010-м годзе. «Заснавальнікі» SIPA гналіся за яркімі букетамі, павялічвалі «градусік» і, у выніку, аказалася так, што на свет з'явілася так званае «моцнае дэсертнае піва». Але, паколькі не ўсе аматары піва хацелі абдымацца з Марфэем пасля першага келіха, прыйшлося выкручвацца. :-) Даданне хмелевага складніка перамясцілася да позніх этапаў варкі, а выніковая моцнасць напою стала атрымлівацца вельмі нават прымальнай (да 5%), пры гэтым хмелевы букет (выкарыстоўваюць тут звычайна амерыканскія і новазеландскія гатункі) захаваўся.

Аднахмелевы ІПА (Single Hop IPA).
Тыя Індыйскія элі, да якіх мы ўжо дастаткова прывабіліся, як правіла, варацца на трох і больш гатунках хмелю. Single Hop IPA, як вынікае з самой яго назвы, гэта піва на адным хмелі. Відавочнай мэтай дадзенага стылю з'яўляецца магчымасць больш шчыльна пазнаёміцца з канкрэтным гатункам хмеля, што, у прынцыпе, не робіць напой менш цікавым, паколькі пэўны гатунак можа апынуцца больш духмяным і яркім, чым камбінацыя некалькіх.

Вось і закругляемся. Спадзяемся, не стамілі.

Бяры ды вары! :-)


Студзень 19, 2018 14:35