0 0
Ваша кошык пустая
RU

Іглічнае піва – Забытыя рэцэпты

Піва людзі вараць даўно, вараць практычна ўсюды і вараць тысячы розных гатункаў! І мы, як хатнія півавары, заўсёды рады і гатовы ўдзельнічаць у разнастайных эксперыментах і варыць новыя гатункі свайго любімага напою. :-) Сёння мы разгледзім іглічнае піва - піва, прыдуманае скандынаўскімі народамі, аднак здабыўшае папулярнасць у Новым Свеце - Паўночнай Амерыцы, Навазеландыі і Аўстраліі.

Нічога дзіўнага ў тым, што дадзенае піва было вынайдзена ў паўночных краях, няма - іглічных лясоў там шмат, а мужыкі там суровыя. ;-) Ды і хмель у даўнія часы шведы, нарвежцы і хто з імі бачылі па вялікіх святах. Акрамя таго, ігліца валодае выдатнымі бактэрыцыднымі ўласцівасцямі, што дазваляла пазбегнуць атручвання бруднай вадой (бяда была ў тыя часы з бытавымі фільтрамі) воінаў і маракоў, якія бралі піва ў працяглыя паходы. А вітаміны ў сваю чаргу абаранялі ад цынгі і прастуды - што таксама было немалаважна.

Не будзем паглыбляцца ў гісторыю, распавядаць які шлях прайшло іглічнае піва з моманту свайго з'яўлення - мы ўсё адно не ведаем пра яе шмат чаго, але вось пару старых рэцэптаў «накапалі».

Такім чынам, калі вы хочаце пашырыць лінейку свайго хатняга піва і дадаць у яго іглічнае, трэба:

- па вясне зрэзаць маладыя ўцёкі ялінкі з бакавых галін,
- разрэзаць іх напалову,
- пакласці ў шкляную ёмістасць і заліць вадой (яна выцягне з ігліцы горыч і смалы),
- пакласці ўцёкі ў кацёл, заліць вадой (вада злёгку накрывае «лісце») і варыць на працягу гадзіны,
- пасля гэтага працадзіць адвар,
- дадаць да банкі адвара (банка - 4 літра) ваду (3 банкі), палову банкі молатага светлага соладу і 1 кілаграм цёртай морквы (ох, і гарэзы былі гэтыя вікінгі),
- змяшаць ўсю гэтую масу і варыць 30 хвілін,
- працадзіць і выліць у бочку (рондаль, бутлю...),
- пасля астуджэння дадаць дрожджы і пакінуць на закісанне,
- па завяршэнні закісання, разліць у бутэлькі і вытрымаць 30-45 дзён,
- а потым... потым можна піць. Чым даўжэй захоўваць іглічнае піва, тым смачней яно, па ідэі, павінна быць. :-)

Другі рэцэпт. Інгрэдыенты: 19 літаў вады, 0,45 кілаграма кончыкаў яліны, хмель, 0,75 літра патакі, паўшклянкі здробненага сухога імбіра, паўшклянкі цёплай вады з разведзенымі дрожджамі. Далей гатуем:

- заліць ваду ў кацёл,
- дадаць імбір, хмель, яловыя галінкі,
- варыць пакуль іглічныя ўцёкі не асядуць на дно катла,
- працадзіць у вялікую ёмістасць і змяшаць з патакай,
- калі астыне, дадаць нашы прыгатаваныя дрожджы,
- закаркаваць ёмістасць і пакінуць на двое сутак,
- разліваем вадкасць па бутэльках і захоўваем пяць дзён (тэмпература 21-24 градуса па Цэльсіі),
- далей... дэгуставаць і спадзявацца, што ўсё атрымалася. :-)

Складана сказаць, наколькі гэтыя рэцэпты праўдзівыя, але ж мы - хатнія півавары - заўсёды шукаем нешта новае і арыгінальнае, і іглічнае піва больш чым адпавядае такім крытэрам (хоць яно, накшталт як, і вельмі старое). Увогуле, БЯРЫ ДЫ ВАРЫ!!!

Самі таксама паспрабуем паэксперыментаваць, і калі атрымаецца нешта добрае, абавязкова вам пра гэта раскажам. :-)

Добрага ўсім настрою, сябры!


Люты 17, 2017 13:27