0 0
Ваша кошык пустая
RU

CAMRA: Класіфікацыя эляў

Нават калі вы яшчэ не акунуліся ў піваварства з галавой, напэўна, ведаеце, што найбольш папулярным півам на тэрыторыі еўрапейскіх краін (Беларусь тут таксама не выключэнне) лічыцца лагер, ці ж, як сказалі б прафесіяналы, піва нізавога закісання. Аднак, гордыя народы Ірландыі, Шатландыі, Англіі ды нават Бельгіі працягваюць глядзець на ўсё гэтае "бязмежжа" з лёгкай з'едлівай усмешкай і варыць свае класічныя элі - гэта значыць, піва верхавога закісання.

Як ні круці, а эль - гэта зусім іншы від піва, што можна прасачыць, як у працэсе яго вырабу, так і ў культуры падачы і піцця. Аднак, асноўныя адрозненні эля ад лагера - гэта мяккая вада, якой, напрыклад, вельмі багатыя Брытанскія выспы; і, натуральна, дражджавыя культуры верхавога закісання, якія да радасці шматлікіх хатніх півавараў па ўсім свеце настолькі «суворыя», што могуць закісаць у хатніх умовах - тэмпература якраз падыходзіць.

І што характэрна, калі лагеры, як правіла, падаюцца вельмі астуджанымі (тэмпература каля 4-7 градусаў па Цэльсіі), то вось элі будуць «цяплей» (8-14 градусаў). А чаму? Ды таму, што густ піва раскрываецца ў поўнай меры, станавіцца круглявым, а сам напой больш піткім і засваяльным. Больш высокая тэмпература закісання і даспявання так сама забяспечвае элям больш шчыльную пенную шапку.

Хаця ладна, гэта ўсё лірыка, і сапраўдны хатні півавар усё гэта ведае на асабістым досьведзе, у гэтым артыкуле мы хацелі б спыніцца на класіфікацыі разнавіднасцяў элю згодна Брытанскаму Руху за Сапраўдны Эль (CAMRA). Такім чынам, вось іх спіс:

Barley Wine - вельмі спецыфічнае піва, дакладней нават «ячменнае віно», вытрымліваемае на працягу паўтары-двух гадоў, і, вядома ж, ядраны - алкаголю ў ім больш за восем (!!!) адсодкаў.

Bitter - эль колерам ад бронзавага да мядовага, выразны хмелевы густ.

Golden Ales - свайго кшталту «ўдар пад дых» піву нізавога браджэння. Светлыя залацістыя элі, роля якіх заключаецца ва ўцягненні ў секту аматараў элеў тых, хто пакуль яшчэ аддае перавагу ўжыванню лагераў (верагодна, пасля барлівайну іх шлях будзе наканаваны адназначна :-) ).

Old Ale - ужо з назвы становіцца відавочным, што гэта піва з доўгім тэрмінам вытрымкі. Пры гэтым яно вельмі насычанае.

Mild - традыцыйны брытанскі эль, які змяшчае ад 3 да 3,5 % алкаголю.

Pale Ale - ведаем, што вы ведаеце, але паўторымся :-) - светлае піва, «не сапсаванае» высокім утрыманнем алкаголю, з кветкавымі, рэзкімі, фруктовымі ноткамі - зноў жа ад хмелю, таму што хмель руліць! ;-)

Scottish Beers - дадзеныя элі цямней будуць, чым папярэднія Pale Ales. Хмеля ў іх таксама менш, а вось саладосці, наадварот, больш.

Stout & Porter - як быццам мы іх тут і не чакалі :-) - цёмна-карычневыя і чорныя нашы "браты". Такія яны таму, што дадзеныя элі гатуюцца на цёмным і смажаным ячменным соладзе.

Вось такая яна класіфікацыя ад CAMRA, а кожны з нас любіць нешта сваё. Толькі вось, калі вы выбралі сваім хобі хатняе піваварства, то абавязкова трэба паспрабаваць зварыць кожны з гэтых стыляў! ;-)

Усім дабра, сябры! Бяры ды вары!!!


Ліпень 10, 2017 17:13