0 0
Ваша кошык пустая
RU

20 нялёгкіх крокаў да перамогі на піўным конкурсе

Конкурсы хатніх півавараў - частая з'ява ў розных краінах, і для беларускіх майстроў ужо не ў навіну. Вам хочацца не проста паўдзельнічаць, але й «хапануць» узнагароду? Імкненне ганаровае! :-)

Каліфарнійская кампанія Beer Syndicate, якая ставіць сваёй мэтай «бессаромнае прасоўванне піва», сабрала цэлых два дзясяткі парадаў. Якія, па іх назіраннях, здольныя з высокай доляй верагоднасці забяспечыць перамогу на піўных конкурсах. Некаторыя з іх - у стылі «Капітана Відавочнасць», не без таго. Але прачытаць гэтую падборку будзе небескарысна ні пачаткоўцам, ні ўжо дасведчаным хатнім піваварам. Публікуем вольны пераклад артыкула.

Уважліва вывучыце правілы

Самы, на наш погляд, «капітанскі» савет. Аднак здзіўлены выгляд удзельнікаў, якія няўважліва паставіліся да правілаў і страцілі магчымасць перамогі з-за «другарадных» рэгламентаў ўпакоўкі бутэлек - на жаль, не рэдкасць.

Стрымлівайце творчы запал

Для ўдзелу ў сур'ёзных конкурсах прыйдзецца некалькі «прыкруціць» творчыя амбіцыі. І пры ўсёй любові да эксперыментаў старацца умерана выходзіць за рамкі прапісанага ў той жа «сертыфікацыйнай праграме піўных суддзяў» (aka BJCP). Якім канкрэтна кіраўніцтвам карыстаюцца арганізатары, варта, зразумела, выведаць загадзя, яшчэ вывучаючы агульны рэгламент конкурсу.

Пашырайце дэгустацыйную базу

Суддзі будуць ацэньваць намінантаў не толькі па апісаннях стылю піва, распісаным ў кіраўніцтвах. Яны параўноўваюць іх з лепшымі камерцыйнымі прыкладамі, якія гэты стыль ўвасабляюць. Дарэчы, на сайце BJCP можна знайсці не толькі карысныя дакументы, але і спісы такіх узораў. Вывучайце, шукайце, дэгустуйце, рабіце пазнакі, генеруйце ідэі, як палепшыць рэцэптуры «бацькоў».

Адлюстроўвайце стыль піва ў яго назве

Будзьце сумленнымі перад сабой, і калі варылі адзін стыль, але выйшаў крышачку другі - памяняйце назву, і прапануйце яго ў больш падыходзячай катэгорыі: напрыклад, «няўдалы» (па BJCP) портэр можа выйграць у катэгорыі стаўтаў. Менавіта такі прыклад з жыцця прыводзяць аўтары.

З гэтым звязана яшчэ парачка саветаў:

Выкарыстоўвайце «недасканаласць» класіфікацый

А можна і наадварот зрабіць стаўку на перасякальныя ў адным піве блізкія стылі і паспрабаваць «заблытаць» суддзяў, падаўшы яго адразу ў некалькіх катэгорыях. Такі «фокус», да прыкладу, пройдзе з ірландскімі стаўтамі і экстра-стаўтамі, амерыканскімі стаўтамі і портэрамі.

Падзяляй ды ўладар

Папярэдні пункт мы ўсё ж расцэньваем, як «чытэрскі». Але ў яго ёсць блізкая, куды больш сумленная альтэрнатыва. Пры падрыхтоўцы піва да конкурсу падзяліце сусла на некалькі частак і трохі змяніце рэцэптуру для кожнага. Гэты спосаб можна выкарыстоўваць дваяк. Па-першае, проста выбраць для конкурсу самы ўдалы з узораў. Альбо...

Зрабіць некалькі «ставак»

Эксперыментуючы з рэцэптурай, можна лёгка падрыхтаваць рэальна розныя, хоць і роднасныя ўзоры для заяўкі ў розныя катэгорыі.

Не спыняйцеся ў развіцці

Апісаная крыху вышэй тактыка дае таксама выдатную магчымасць павышаць свае «скілы». Некалькі конкурсаў з такімі эксперыментамі - і вы ўжо на крок бліжэй да майстэрства. І рэцэпты палепшыце і навыкі прапампуеце.

Маўчыце пра «лішнія» інгрэдыенты

Калі які-небудзь з спецыяльных інгрэдыентаў не згуляў важнай ролі ў канчатковым букеце - не агучвайце яго. Прыклад ад аўтараў: мёд у рэцэпце, ня даў выяўленага мядовага характару піву, быў расцэнены як падстава паменшыць адзнаку.

Сачыце за датамі

Рознаму піву патрэбен розны тэрмін для дасягнення сталасці. Завядзіце каляндар, па якім будзе лёгка суадносіць выспяванне розных гатункаў і даты конкурсаў. Выдатная матывацыя ня варыць «ад выпадку да выпадку», а рэальна пагрузіцца ў гэта выдатнае хобі.

Частуйце сяброў

Дарэчы, да таго як «частаваць» суддзяў, не варта спадзявацца выключна на ўласныя здольнасці дэгустатара. Дайце паспрабаваць конкурснае піва сябрам - яны дапамогуць з аб'ектыўнай ацэнкай.

Не перабіраць з самакрытыкай

Аб'ектыўнасць - не значыць самазнявага. Нават калі ваша асабістая і сяброўская дэгустацыі выявілі нейкія невялікія дэфекты, усё роўна ідзіце на конкурс. Памятаеце прымаўку: каб уцякчы ад мядзведзя, не абавязкова бегчы хутчэй за ўсіх, досыць ня быць апошнім у гэтай гонцы. Банальна, але, удзельнічаючы, вы даеце сабе хоць нейкі шанец на перамогу, у вашых канкурэнтаў памылак можа быць больш. Ды і проста ваша піва можа здацца суддзям цікавей.

Не абмяжоўвацца «самымі галоўнымі» конкурсамі

Не грэбуйце магчымасцю прафесійна расці, ды разам з тым запаўняць паліцы трафеямі, удзельнічаючы ў самых розных конкурсах - не толькі самых статусных, але і больш сціплых рэгіянальных...

Вызначыце свой лепшы рэцэпт

Чым у большым ліку конкурсаў вы ўдзельнічаеце, тым лягчэй вам будзе знайсці самы моцны свой рэцэпт - тое піва, якое атрымоўваецца ў вас лепш за ўсё (хоць бы з пункту гледжання суддзяў). І выстаўляць яго і далей на конкурсы, удасканальваючы, і збіраючы ўсё новыя і новыя «гарантаваныя» ўзнагароды. А паралельна спрабуючы сябе і ў іншых катэгорыях, удасканальваючыся з добрай «страхоўкай».

Не забывайцеся пра тэорыю верагоднасцяў

Чым больш «экзатычная» катэгорыя вашага піва, тым лягчэй у ёй стаць пераможцам проста па статыстыцы. А вось у катэгорыі тых жа IPA ў вас будзе самая вялікая колькасць канкурэнтаў.

Вывучыце працу суддзяў знутры

«Каб перамагчы цмока, трэба самому стаць цмокам». Гэта справядліва і для суддзяў. На статустныя конкурсы пачаткоўцу, вядома, ніхто «судзейскую мантыю» ня выдасьць, але вось на ўзроўні прасцей ёсць добры шанец вывучыць кухню знутры, паспрабаваўшы ацаніць чужыя творы, «падгледзеўшы» за працай калег. А далей ужо рэальна і сертыфікаваным суддзёй стаць, калі вам спадабаецца.

Знайдзіце памочніка

Памятаеце, мы казалі пра тое, што варта прыцягваць сяброў да дэгустацый? Сярод іх відавочна знойдзецца і такі, які хаця б умерана загарыцца ідэяй хатняй варкі піва. Прыцягніце яго як памочніка - і вам весялей, і атрымаеце магчымасць выставіць два варыянты піва ў адну катэгорыю. Адно «ад шэфа», іншае ад памочніка півавара.

«Паддавайцеся» модзе

Дарэчы, падаць падобнае піва ў некалькі «намінацый» атрымаецца далёка не на ўсіх конкурсах - досыць часта блізкія катэгорыі сталі аб'ядноўваць у адну. І ў такіх выпадках варта рабіць стаўку на «фішку, модную ў гэтым сезоне». У фаворы бочкавая вытрымка? Павысьце свой шанец на выйгрыш, падаўшы суддзям піва, якое лічыцца «актуальным» у гэтым сезоне. Вядома, не адзін вы такі хітры, але тут ужо справа за вашым майстэрствам півавара - здзівіце не толькі адпаведнасцю трэндам, але і якасцю.

Адразу працуйце з патрэбнай тарай

Адзін з паказчыкаў, якія строга ацэньваюць суддзі - карбанізацыя. Таму піва лепш за ўсё не вытрымліваць у кегах, ужо перад конкурсам пераліваючы па бутэльках, а запоўніць ім «шкло» ўжо адразу пасля закісання.

Верце ў поспех

Самы «нерацыянальны» савет. Часцей за ўсё паўплываць на поспех можна толькі, як у старым анекдоце: «хочаш выйграць у латарэю - дык хоць бы купі білет». На ваш поспех у конкурсе ўплывае не толькі ваша майстэрства і якасць піва, але і, напрыклад, стойкасць смакавых рэцэптараў суддзяў у спалучэнні з парадкавым нумарам вашага напою на пробу. Аднак ці мае сэнс наогул паныла ісці на конкурс, не верачы ў сябе? :-)

Ну вось і ўсе, Бяры ды Вары!!!


Травень 30, 2017 11:56