Светлае абацкае піва
Шчыльнае піва з насычаным густам, доўгім рэхам смаку і, як правіла, меншым утрыманнем вуглякіслага газу. У адрозненне ад большасці іншых гатункаў піва, светлае манастырскае (абацкае) піва падаюць астуджаным толькі да 6-12 °C.
Характарыстыкі светлага абацкага піва:
Шчыльнасць: 15-16 °Pl, алкаголь: 6,5-7 %, колер: 8-12 EBC, горыч: 25-30 IBU.
Інгрэдыенты для варэння піва на 40 літраў вады:
Солад:
Пілснэр \ Пільзен \ Pilsen \ Pilsner - 10 кілаграм
Варыянты соладу: солад 1, солад 2, солад 3, солад 4, солад 5.
Хмель:
Saaz - 50 грам.
Hallertau Blanc - 25 грам.
Дрожджы: 2 пачкі па 11,5 грам - Safbrew T-58.
Працэс варэння абацкага піва
Этап 1: Заціранне
- заліць солад 40 літрамі вады (45 °C),
- вытрымаць пры 65 °C на працягу 40 хвілін,
- нагрэць і вытрымаць пры 70 °C на працягу 60 хвілін,
- вытрымаць пры 75 °C на працягу 10 хвілін.
Этап 2: Фільтраванне
- прамыць затор 15 літрамі вады (75 °C).
Этап 3: Кіпячэнне
- працягласць: 2 гадзіны,
- змяншэнне аб'ёму сусла на 8-10 %,
- праз 15 хвілін дадаць хмель Saaz,
- праз 105 хвілін дадаць хмель Hallertau Blanc і цукар (дэкстрозу) пры неабходнасці,
- выдаліць асадак.
Этап 4: Астуджэнне
Этап 5: Ферментацыя ў ёмістасці для закісання пры 20 °C на працягу 7 дзён.