Бельгійскае пшанічнае піва
Пшанічнае або белае бельгійскае піва традыцыйна лічыцца летнім напоем. Ужываецца ў якасці аперытыва з долькай апельсіна ці цытрыны.
Характарыстыкі бельгійскага пшанічнага піва:
Шчыльнасць: 11-12 °Plato, алкаголь: 4,5-5 %, колер: 10-12 EBC, горыч: 25-30 IBU.
Інгрэдыенты для варэння піва на 40 літраў вады:
Солад:
Пілснэр \ Пільзенскі \ Pilsner \ Pilsen - 8 кілаграм
варыянты соладу: солад 1, солад 2, солад 3, солад 4, солад 5.
Пшанічны солад - 2 кілаграмы.
Хмель:
Магнум - 40 грам: Магнум або хмель 2.
Голдынгс - 40 грам.
Дрожджы: 2 пачкі Safale WB-06.
Тэхналогія варэння бельгійскага пшанічнага піва:
Этап 1: Заціранне
- заліць солад 40 літрамі вады (45 °C),
- настойваць пры тэмпературы 65 °C на працягу 40 хвілін,
- нагрэць і настойваць пры тэмпературы 70 °C на працягу 60 хвілін.
Этап 2: Фільтраванне
- прамыць затор 15 літрамі вады (75 °C).
Этап 3: Кіпячэнне
- працягласць: 1,5 гадзіны,
- змяншэнне аб'ёму сусла на 8-10 %,
- праз 15 хвілін дадаць хмель Magnum,
- праз 100 хвілін дадаць хмель Golding, апельсінавую цэдру (10 грам) і цукар (дэкстрозу) пры неабходнасці,
- выдаліць асадак.
Этап 4: Астуджэнне сусла пры дапамозе чылера.
Этап 5: Ферментацыя ў ёмістасці для закісання пры 20 °C на працягу 7 дзён.