Бельгійскі India Pale Ale
Бельгійскі India Pale Ale - выдатны выбар для аматараў сапраўднага хмельнага IPA у спалучэнні са складаным, пікантна-фруктовым характарам бельгійскага моцнага элю.
Характарыстыкі Бельгійскага IPA:
Шчыльнасць: 14-16 °Plato, алкаголь: 6-7 %, колер: 10-15 EBC, горыч: 38 IBU.
Інгрэдыенты для варэння IPA (бельгійскі) на 40 літраў:
Солад:
Пілснэр \ Пільзенскі \ Pilsner \ Pilsen - 6,1 кілаграма
Варыянты соладу: солад 1, солад 2, солад 3, солад 4, солад 5.
Солад Мюнхенскі (EBC 15) - 3 кілаграма.
Солад Abbey - 1 кілаграм.
Хмель:
Fuglle - 240 грам.
Styrian Golding - 110 грам.
Дрожджы: 2 пачкі па 11,5 грам - Safale S-04.
Этап 1: Заціранне
- зацерці ў 40 літрах вады пры тэмпературы 59 °C і паступова нагрэць затор да 63 °C,
- вытрымаць пры 63 °C 60 хвілін,
- нагрэць затор да 72 °C і вытрымаць на працягу 15 хвілін,
- павысіць тэмпературу да 78 °C і вытрымаць 2 хвіліны.
Этап 2: Фільтраванне
- прамыць затор вадой, нагрэтай да 75 °C.
Этап 3: Кіпячэнне
- працягласць: 90 хвілін,
- аб'ём сусла памяншаецца на 8-10 %,
- праз 5 хвілін пасля пачатку кіпячэння дадаць хмель Fuggle (130 грам), праз 80 хвілін - Fuggle (110 грам), праз 85 хвілін - Styrian Golding.
Этап 4: Ферментацыя пры тэмпературы 23 °C.
Этап 5: Лагерызацыя: на працягу мінімум 3 тыдняў пры 4 °C.